Étterem az erdő közepén

GasztroNomád kalandozásai, körberágjuk az országot.

Címlap » GasztoNomád kulináris beszámolói

Étterem az erdő közepén

Kaposvártól nem messze, a Zselic dombságán, erdő ölelésében található a háromcsillagos Hotel Kardosfa, melynek étterme nem csak a szállóvendégek étkeztetését szolgája. Az innen induló csillagtúrák előtti jó vacsora vagy erre vezető kirándulások alkalmával kellemes, vendégbarát helyre lelhetünk itt.

Már maga az út is lenyűgöző, ami az erdőn keresztül vezet a helyhez. Búcsúzzunk el a városok űzött ritmusától, a felfokozott idegállapottól és a térerőtől. Már a Republic dalából is tudjuk, hogy ha messze akarunk menni, akkor a 67-es út a megoldás, melyről éles kanyarral a behajtani tilos táblát figyelmen kívül hagyva ráhajtunk az erdei bekötőútra, melynek 8 km-én fokozatosan veszítjük el a kapcsolatot a civilizációval. Először bosszantó, utána isteni, mert a mézelő virágok erdejében mesebeli díszletek között egyszer csak úrrá lesz az emberen a béke. Legalábbis azon, aki betartja a 30 km/h sebességkorlátozást, és nem akarja letudni 5 perc alatt az egészet.

Egy ilyen helyen általában nem a vendéglátás színvonala érdekel, sokkal inkább a séf hozzáállása és kreativitása. Hogyan teszi különlegessé az ételajánlatot, beleviszi-e az erdő adta lehetőségeket, a kertben termeszthető fűszereket, a környék kézműves termékeit. A Kardosfa Hotelben zavarba ejtő sokszínűséggel találkoztam. Úgy döntöttem, megvizsgálom á la carte és félpanziós menüválasztékát is – ez utóbbi fontos azoknak, akik szállóvendégként kétszeri étkezéssel veszik igénybe az éttermi szolgáltatást. Nekem mindig dilemmát okoz, ha nem ismerem az éttermet, hogy bevállaljam, vagy sem. Mert árban mindig kedvező, meg kényelmes is, de ha nem jó, akkor a pihenés teljes időtartama alatt szembesít bennünket a rossz döntéssel.

Vacsora á la carte

Tobzódtam már az előételeknél is. Legszívesebben mindegyikbe beleettem volna. A tormás sajtkrémmel töltött vadsonka már az első sorban vágyat keltett, de tudtam, hogy főételként úgyis vadat választok, nagyot nyeltem a hideg libamáj és lila hagyma olvastán, kicsit sírva futottam tovább a petrezselyemmártásos rókagomba rizottón, felszisszentem a vadhússal töltött palacsintán, majd kikötöttem annál, ami a legjobban hangzott:

Vadpástétom kakukkfüves omlós tésztában sült paprika mártással (950 Ft)

Remek ízek így együtt, kicsit talán nekem sok volt a tészta, mely valóban omlós, senkinek nem ajánlom, hogy mohón egy egészet bekapjon, mert nem lesz képes lenyelni csak folyadékpótlással. A mártástól és fűszerektől mediterrán jellegű. Számomra kellemes ízélmény volt, bár bevallom, a tetejétől megfosztottam, így fele-fele lett a tészta és pástétom arány, ami előnyére vált.

Aj, de szerettem volna egy levest is enni! De akkor biztosan nem marad hely még két fogásnak, a desszert pedig nálam soha nem maradhat ki. Pedig a fácánleves, a vadragu meg az erdei gomba is nagy kedvencem, a sült paprika krémleves sonkacsíkokkal izgalmasnak tűnik, de ők most kimaradtak a zselici betyárlevessel együtt.

Szarvasragu vadasan, szalvétagombóccal (2250 Ft)

Ma már teljesen elfogadott, hogy vadasan készítik az ételt és nem vadast készítenek. A látszólagosnak tűnő eltérés az olvasatban mégis komoly ételkészítési különbséget takar. Egy igazi vadas napokig készül, a hús pácolásával kezdődik, melyhez sárgarépát, petrezselyemgyökeret, vöröshagymát, babérlevelet és más fűszereket főznek össze ecettel kissé savanyítva, majd ebben érlelik a húst 2-3 napig. Utána külön párolódik majd sül zsírjára és külön készül a mártás a maradék zöldségekből, pácléből. Ezt a tortúrát rövidíti le a gyakorlat egy vadas-jellegű mártás készítésével, ócska helyeken a mirelit vadas mártással vagy a húsleves zöldségeinek turmixolásával és mustárosításával. A Kardosfa vadasa jó kis szarvasragu, a zsemlegombóc pedig 10 pont! Nem ázott a széle, nem ropog a belseje, nem sótlan. Rendben van.

Aki nem vadazik, az sertések, marhák, szárnyasok, halak és kímélő ételek közül választhat, nem reménytelenül.

Mikor kerülök nehéz helyzetbe a desszertválasztásnál?

Ha csak fagylalt, palacsinta és fagylaltos palacsinta van az étlapon, illetve akkor, ha tele van olyan dologgal, amit mind megennék. A Kardosfa napi desszertje rebarbarás házi muffin volt citromfagylalttal. Persze, hogy kellett, finom is volt. De emellett a csoda mellett ott virított az étlapon a citrom krémpite, mandulás túrókrém kocka eperrel, reform máglyarakás, újragondolt mákos guba, házi somlói, zselici piskóta és még ez is:

Krémcsokoládé torta narancshabbal, aszalt szilva öntettel (650 Ft)

Na, ez mindent visz! Sajnos nem sikerült jó képet készítenem róla, mivel lemerült a saját készülékem és kénytelen voltam a felszolgáló telefonját segítségül kérni az élmény megismételhetetlensége miatt. Ez az erősen csokis brownie-ra emlékeztető sütemény megüti a jackpotot, gyengém az étcsokoládé naranccsal, és az az aszalt szilva chutney… Sajnos kicsit drága lenne a házhoz szállítás, különben most feladnám a rendelést!

Reggeli

A Kardosfa reggeli kínálata egyszerűen pazar. Ember legyen a talpán, aki képes végigenni, márpedig bármit kihagyni belőle komoly veszteség. Bizonyos vendéglétszám alatt az asztalhoz hozzák az alapokat, amit külön meleg ételválasztékot tartalmazó kártyáról egészíthetünk ki. Ha a vendégek száma 20 fő felett van, svédasztalos a reggeli. Felvágottak és sajtok legalább 5-féle változatban a sonkától a tepertőig, ugyanennyi idényzöldség és fogyasztásra kész gyümölcs. Fehér és barna pékáru, házi sárgabarack lekvár, termelői méz (üveges kiszerelésben meg is vásárolható a hotel shopjában). Ez már önmagában is elég lehetne, de kérhető továbbá virsli, sült szalonna és sült hagyma, tükör-, lágy- és főtt tojás, 7-féle tojásétel, dicséretes, négycsillagos hoteleket is megszégyenítő módon.

Egy félpanziós vacsora (3200 Ft)

Ha valaki nem szeret különösebben kísérletezni és boldogan végigeszik minden este 3 fogást, akkor érdemes ezt választani, ráadásul két különböző menüből lehet választani. Bőséges, minőség tekintetében nincs alacsonyabb színvonalon, mint az á la carte, azért mégis kicsit más. Biztosan nem kerül majd bele vad vagy a kedvenc, mennybéli étcsoki tortám, nem az étlap fogásainak kisebb kiszerelésű változata. Ezen az estén én – a leves kivételével – biztosan mást választottam volna, annak ellenére, hogy elégedett voltam az ízekkel.

Tárkonyos vargánya leves
Igazi, finom, gazdag leves burgonyával, zöldségekkel és gombával. Nehéz abbahagyni.

Töltött sertés rolád tavaszi rizzsel
Ennek volt valami fantázianeve, de az étlap nem tartalmazza. Füstölt sonkás, szalonnás, gombás, zöldséges darált töltelék, szezámmaggal rántott, vékony sertéshús tekercsben.

Brownie volt a neve, reménykedtem, hogy talán a csodasüti lesz még egyszer, de nem. Leginkább kakaós piskótának nevezném. Nem cizellálták öntettel vagy chutneyval, egy korrekt kakaós sütemény volt. Nem több, de nem is kevesebb.

Ami viszont időhiány miatt kimaradt, pedig érdekelt volna: A szomszéd farmról vadsonka és vadkolbász tál, illetve kézműves sajtok válogatása. Ezek kizárólag helyi termelők készítményei, elvitelre is rendelhetők. Legközelebb biztosan kipróbálom.

Összegezve

A Kardosfa nem csak szállodaként, étteremként is jól szerepelt nálam a hazai felhozatalban. A borválasztékon még kellene finomítani, de a konyha rendben van. Felülmúlja minden elvárásunkat, amit itt, az erdő közepén egy étteremmel szemben támaszthatunk.